Az alapítvány támogatta a Debreceni Klinika Genetikai Központját

2009. július 1-e óta a Debreceni Klinika Genetikai Központja a Kelet-Magyarországi régió (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar) gyermek és felmőtt rosszindulatú hematológiai betegségben szenvedő betegeinek citogenetikai, molekuláris genetikai ellátásának kizárólagos biztosítója.

Az átcsoportosítás következtében az utóbbi években a klinikára érkező vizsgálatkérések száma megszaporodott. A megnövekedett betegség szám ellátásához a régi, gyakran 20 évnél is öregebb eszközök cseréje, a jelenlegi eszközkapacitásuk bővítése lenne szükséges, amire jelenleg a klinikának nincsen erre a beruházásra külön csoportosítható anyagi forrása.

Az alapítványunkhoz fordult Dr. Oláh Éva (az orvostudomány doktora, egyetemi tanár, klinikaigazgató) segítségért, aki elmondta, hogy a laboratóriumban a kromoszóma vizsgálatok értékeléséhez jelenleg két (14 és 20 éves) mikroszkópot, valamint hozzájuk kapcsolt kromoszómaanalizáló szoftvert használnak. Amennyiben a régi, korszerűtlen mikroszkópok meghibásodnak a laboratúrium nem tudja elvégezni a minden napi feladatokat.

A komoly betegszám emelkedés következtében szükségessé vált egy újabb kromoszómaanalizáló szoftver beszerzése mikroszkóppal együtt, mely biztosítja a nagyszámú minta feldolgozását, és az eredmény időben klinikushoz juttatását.

Az alapítvány által felajánlott új mikroszkóp és a hozzá tartozó kompatibilis szoftver lehetővé teszi a daganatos, leukémiás betegek adatainak korszerű kezelését, a laboratóriumi informatikai rendszerbe való beillesztését.

A képeken látható mikroszkóp és szoftver vásárlásában nyújtott segítséget alapítványunk.